Sliter du også med å utsette gjøremål eller ting du vet er bra for deg?
Prokrastinering kan bety å utsette eller forsinke oppgaver, aktiviteter og gjøremål som vi egentlig vil og ønsker å gjøre, ofte til fordel for mindre viktige eller mer behagelige aktiviteter. Det er ikke nødvendigvis latskap, men heller en strategi hjernen bruker for å unngå ubehag, enten det er stress, frykt for å mislykkes, eller følelsen av overveldelse.
Her er noen årsaker til at du utsetter gode valg, eller viktige oppgaver og gjøremål:
Når hverdagen er full av krav, kan hjernen bli overveldet. Beslutningstretthet gjør at det føles vanskelig å ta stilling til enda en oppgave, så vi utsetter den for å spare energi.
Mange utsetter fordi de er redde for at resultatet ikke blir bra nok. Perfeksjonisme kan føre til en «alt eller ingenting»-tankegang, der det føles tryggere å vente enn å risikere feil.
Noen reagerer på stress med freeze-responsen, der hjernen stopper opp og oppgaven virker uoverkommelig.
Andre kan havne i en fawn-respons, hvor de prioriterer andres behov fremfor egne og dermed skyver egne oppgaver foran seg.
Hvis en oppgave ikke føles verdifull eller meningsfull, kan den bli skjøvet bakover i rekken av det som føles viktigere.
Når vi utsetter, søker vi ofte aktiviteter som gir en rask følelse av tilfredsstillelse (som å scrolle på mobilen eller ta en kaffe). Det gir en liten dopaminboost og føles lettere enn å starte på en krevende oppgave.
Hvis oppgaven føles for stor eller uklar, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Dette kan føre til utsettelse fordi hjernen ikke finner en tydelig vei fremover.
Søvnunderskudd, mye stress, dårlig kosthold, for mye koffein eller mangel på pauser kan gjøre at hjernen rett og slett ikke har kapasitet til å starte på en oppgave.
Da kan del lett komme en indre motstand og dette er jo eksempel på en oppgave som du faktisk ikke trenger å gjøre.
– Bryte opp oppgaven i små steg – Gjør terskelen lav for å komme i gang. F eks: Ikke tenk at du skal gå tur i 60 minutter, men start med 20 minutter.
– Sett et tidsbegrensing på hvor lenge du skal jobbe med oppgaven – Jobb i korte, intense bolker med pauser.
– Reflektere over hvorfor oppgaven føles tung – Er det frykt, perfeksjonisme, lav energi, andres forventninger eller mangel på mening?
– Prioriter egenomsorg og stressmestring – «Lev Mer, Stress Mindre»-appen min hjelper deg med alt dette.
– Gjøre oppgaven mer tiltrekkende – Kan den kombineres med noe hyggelig, som å høre på musikk eller jobbe sammen med noen?
– Pass på at aktiviteten er i tråd med verdiene dine – At aktiviteten tar deg mot det som er viktig for deg, og ikke bort fra det som betyr noe for deg.
Kan du kjenne deg igjen i dette? Og har du nå fått en større forsteåelse og noen gode tips, slik at det neste gang blir lettere å komme i gang?
Varm hilsen Tonje
© 2025 Tonje Oord – All rights reserved
Terms and Conditions · Privacy Policy
Tonje Oord · Norge
Powered by CoCoach