Bedrager-syndromet

Share on facebook
Share on linkedin

– Når vil de finne ut av at jeg ikke aner hva jeg holder på med?

Har du noen gang tenkte dette når du har stått overfor en viktig oppgave – kanskje en presentasjon, et møte, et nytt studie eller en ny jobbmulighet – og følt at du ikke er god nok og at du snart kommer til å bli «avslørt» som en bedrager? Du er ikke alene – inntil 70% av oss kan kjenne å dette til tider!

Denne tanken som kan bidra til ubehagelige følelser dukker ofte opp når vi må prestere, og kan føre til stress, uro og en rekke uheldige strategier for å håndtere tankene, følelsene – og ikke minst handlingene våre. Mange som opplever bedrager-syndromet ender opp med å enten over-forberede seg – bruke unødvendig mye tid på detaljer for å føle seg «trygg» – eller prokrastinere og utsette viktige oppgaver fordi de frykter å ikke prestere godt nok. Resultatet er en utmattende sirkel hvor man hele tiden føler seg utilstrekkelig, uansett hvor mye tid og energi som legges i forberedelsene.

Hvordan bedrager-syndromet påvirker oss

Når vi føler oss som «bedragere», utløses ofte stressresponset vårt som kan påvirke både vårt mentale og fysiske velvære og bidra til

  1. Perfeksjonisme og utmattelse – En tendens til å over-forberede seg for å sikre at alt er perfekt, noe som fører til utmattelse og lite effektiv tidsbruk.
  2. Prokrastinering – Frykten for å ikke være god nok kan også føre til at vi utsetter oppgaver, som igjen kan gi dårligere resultater og mer stress.
  3. Selvkritikk – Vi fokuserer på våre svakheter og sårbarheter og ignorerer våre styrker, som kan svekke selvtilliten og gjøre oss mer sårbare for stress og bekymringer.

Når hjernen aktiverer stressresponset, øker nivået av blant annet kortisol, et hormon som bidrar til akutt energi i stressende situasjoner, men som over tid kan føre til utmattelse og svekket hukommelse hvis nivåene forblir høye​

Strategier for å håndtere bedrager-syndromet

Selv om bedrager-syndromet kan være utfordrende, finnes det strategier for å takle det. Hovedmålet er å skape distanse til de negative tankene og finne tilbake til egne verdier og mål.

  1. Aksept av negative tanker – Ved å innse at disse tankene kun er «tomme forslag» fra sinnet, kan vi lettere registrere, aksptere og refokusere. Bedrager-syndromet reflekterer sjelden en faktabasert vurdering av våre evner.
  2. Balansert forberedelse – Det er naturlig å forberede seg, men å sette klare grenser for hvor mye tid du vil bruke på en oppgave kan hjelpe mot over-forberedelse. Når en oppgave er ferdig, er den ferdig!
  3. Bryte prokrastineringssyklusen – Ved å starte og sette i gang med handlingene som tar oss mot målet og sette realistiske tidsfrister, kan vi redusere behovet for å utsette.

Å jobbe med disse teknikkene kan gi oss en sunnere og mer realistisk relasjon til våre evner og prestasjoner. Husk at du ikke er alene om å ha disse disse tankene, og at selv de mest kompetente mennesker opplever bedrager-syndromet.

Varm hilsen fra Tonje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *