Legers mentale helse

Share on facebook
Share on linkedin
Tonje Oord er gjennomtenkt og vil hjelpe deg å leve mer og stresse mindre

Legers psykiske helse har en ekstra spesiell plass i mitt engasjement. Naturlig nok fordi jeg selv er lege, men også fordi jeg har samtaler med flere leger og selv har kjent på kroppen at legerollen og familielivet kan være krevende å kombinere og som medførte at jeg valgte  å ta et skritt til siden for snart 5 år sideen

Å være helsepersonell er en stor glede og et stort privilegium, men det kan også bli en stor belastning. Spesielt nå som legen ikke lenger er den samme som før i tiden, mens rammene rundt det å være lege nærmest er uendret. Dette betyr at det lett kan oppstå en stor ubalanse. En ubalanse som for flere kan bli svært belastende og øke sårbarhet for kronisk stress og for fysisk og psykisk sykdom. Det er ikke lenger bare menn som har legeyrket som en livsstil og som har en partner der hjemme som tar seg av alt med hus og barn. Nå er vi mange kvinner som er leger og som ønsker å ha legeyrket som en jobb OG ha et familieliv ved siden av. Og mange menn har også mye større ansvar på hjemmebane enn før.

For når vi ser på utfordringene ved å være lege i et helsevesen som er under mye press + legger til sårbarheter, redusert søvn pga små barn, foreldrerollen, alt som skal planlegges, følges opp og gjennomføres på hjemmebane, så er det helt naturlig at det kan bli krevende flere. 

Leger har stor arbeidsbelastning og er unntatt arbeidsmiljøloven, jobber turnus med netter, ferier, høytider og bursdager. De har et enormt ansvar og en arbeidsdag med stort arbeidspress og enormt mange beslutninger, avbrytelser og lite autonomi. De møter sårbare mennesker og gir omsorg, i tillegg til fagkunnskap. 

Risikofaktorer: Turnusarbeid. Omsorgstretthet. Beslutningstretthet. Stort ansvar. Lite autonomi. Stor alvorlighetsgrad. Daglige møter med sårbare mennesker.

Da jeg var ferdig utdannet i 2013 avla jeg LegeLøftet ved Århus Universitet i Danmark. Først 4 år senere, i 2017, ble det implementert i det Hippokratiske Legeløftet at leger også har ansvar for å ivareta sin egen helse. Dette antar jeg ble nødvendig da forskning viser at leger har høyere selvsmordsrisiko enn andre høytutdannede yrker. Mange leger tar godt vare på sin somatiske helse ved å trene og spise sunt, men ivaretakelsen av mental helse er ikke like god.Jeg husker at vi ble presentert med denne statistikken på starten av studiet, at vi som medisinstudenter og kommende leger hadde høyere risiko for å begå selvmord og oppleve skilsmisse, men jeg tror spenningen ved å begynne på drømmestudiet lett overdøvet dette. Drømmestudie definitivt, men kanskje ikke drømmejobb for alle? 

Her er mine antakelser rundt dette hvorfor leger er mer sårbare? 

Mange leger er: Ansvarsfulle. Samvittighetsfulle. Ja-mennesker. Omsorgsmennesker. Og fordi våre styrker kan bli vår sårbarheter kan dette bli veldig selvutslettende og være med på å øke risikoen for psykiske og fysiske plager og sykdommer.

Dette må vi gjøre noe med. Og jeg tror det begynner med å at vi starter med å løfte dette frem og begynne sette grenser for å beskytte tiden vår, kreftene våre og fokuset vårt.

#legermåleve #helsepersonell #arbeidsbelastning #arbeidsmiljø

2 kommentarer

    1. Ja, dette gjelder nok veldig mange, spesielt helsepersonell, men også for eksempel NAV-ansatte og lærere. Derfor blir grensesetting og egenomsorg så veldig viktig🌸

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *